PREMI AURIGA 2010

El Museu Nacional Arqueol˛gic de Tarragona distingit amb el Premi Auriga 2010..
PREMI AURIGA 2010 La revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del llegat grecoromà a Catalunya, ha fet públic avui el veredicte de l’edició número XVIII del seu cartell de premis.
Enguany, ha convocat per primera vegada el Premi Musa, d’exposicions sobre el món antic. Ha estat concedit, ex aequo, a les exposicions “Tarraco pedra a pedra”, del Museu Arqueològic de Tarragona, i “La fascinació per Grècia”, del Museu d’Art de Girona.

La directora de la revista Auriga, Montserrat Tudela, ha declarat que “els guardonats d’enguany mostren en conjunt que el patrimoni grecorromà és una escola de cultura, de comprensió de què és l’altre, una escola de ciutadania. La qualitat dels guardons mostren la vitalitat i actualitat del món clàssic a Catalunya. Les iniciatives culturals que s’han presentat al Premis Auriga des de l’àmbit dels museus i de l’ensenyament ho demostren. D’altra banda, enguany vam crear el Premi Musa que, en la seva primera edició, ha guardonat ex aequo dues exposicions que han estat visitades per milers de persones, nacionals i estrangers, que han pogut conèixer de primera mà valors patrimonials materials i immaterials de Catalunya.”


“Tàrraco pedra a pedra” del Museu Arqueològic Nacional de Tarragona

L’exposició explicava les moltes històries que amaguen les pedres i que ajuden a conèixer millor la societat que les va fer servir. La construcció de Tàrraco va requerir un llarg procés en el qual van combinar-se pragmatisme i voluntat de generació d’una determinada imatge. Les aportacions dels materials procedents de les pedreres locals i regionals, profusament representades en nombroses edificacions i monuments, van conviure amb la massiva importació de materials i elements manufacturats, extrets de les més prestigioses pedreres de l’imperi. Matèria, forma, funció i voluntat escenogràfica (màrqueting, en llenguatge actual) són conceptes que cal associar a l’hora d’analitzar el què i el perquè d’una realitat que se’ns descobreix a través de l’anàlisi dels materials que ens proporciona l’arqueologia. “Tàrraco pedra a pedra” plantejava una lectura contrastada d’aquesta realitat.
Tornar