Lĺ└liga de Tarragona participa a la I Trobada dĺÓligues centenÓries de Catalunya

La mostra tindrÓ lloc a Vilafranca lĺ1 dĺabril per celebrar els 90 anys de la seva peša actual
Lĺ└liga de Tarragona participa a la I Trobada dĺÓligues centenÓries de Catalunya

 L’Àliga de Vilafranca ha fet 90 anys i ho celebra convidant les seves companyes del país a la I Trobada d’àligues centenàries de Catalunya, dissabte vinent, 1 d’abril. Aquesta Trobada està emmarcada dins del "Dia del Graller", que des de l'any 1994 organitza la Coordinadora de Grallers de Vilafranca.

 

Com és sabut, les àligues del bestiari català són peces d’un gran simbolisme dins els protocols festius de les poques poblacions que tenen el privilegi per lluir-les i molt rarament surten de les poblacions respectives. Pel que fa a la bèstia tarragonina, aquesta sortida extraordinària està avalada per la Comissió Assessora del Seguici Popular de Tarragona i compta amb el vistiplau dels portants de l'Àliga, tal i com està establert al nostre Protocol del Seguici Popular.

 

Les peces participants són:

§  Àliga de Vilafranca; documentada des de l'any 1600, peça actual estrenada per Corpus de l'any 1926.

§  Àliga de Tarragona; documentada des de l'any 1531, recuperada l'any 1986.

§  Àliga de Reus; documentada des de l'any 1627, recuperada l'any 1996.

§  Àliga de Barcelona; documentada des del segle XIV, peça actual de l'any 1999.

§  Àliga d'Agramunt; documentada des del segle XVI, recuperada l'any 1992.

 

La trobada tindrà lloc a la tarda i consistirà en una plantada de les bèsties a la plaça de Santa Maria (davant l’església del mateix nom, on té lloc l’entrada de Sant Fèlix per la festa major vilafranquina), de 5 a 6 de la tarda, per poder ser admirades i contemplades, atesa l’excepcionalitat de la coincidència de les cinc àligues fora de les seves viles. A les 6 s’inciarà una cercavila d’àligues per un recorregut cèntric i tradicional que finalitzarà davant l’Ajuntament de la població, on les àligues executaran els seus balls més solemnes i protocol·laris, un altre moment excepcional i únic, que clourà aquesta trobada.Tornar